Bursa sanayi bölgesinde büyük yangın: Alevler 10 fabrikaya sıçradı
Bursa’nın İnegöl ilçesinde bir fabrikada çıkan ve çevredeki tesislere sıçrayan yangına müdahale ediliyor. İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir tesiste henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Rüzgarın da etkisiyle yayılan yangın, bitişik konumdaki iplikle orman işleri fabrikalarını çevreledi.
Çevredeki fabrikalar da tedbir amaçlı boşaltıldı.
Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine İnegöl ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye sevk edildi.
Ekipler, 6 fabrikada tek çatı altında etkili olan yangını karadan ve havadan müdahale ile kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.
Fabrikalardan yükselen dumanların ilçenin birçok noktasından görüldüğü bölgede, ekiplerin müdahalesi sırasında zaman zaman patlamalar meydana geliyor. Bu arada çevredeki fabrikalar da tedbir amaçlı boşaltıldı.
Köpüklü söndürme sistemi de talep edildi
Olay yerine gelen ve yetkililerden bilgi alan Bursa Valisi Yakup Canbolat, gazetecilere yangının saat 15.30 sıralarında başladığını söyledi.
Yangının devam ettiğini belirten Canbolat, şu bilgileri verdi:
“Maalesef 110 dönüm üzerinde farklı fabrikalardan oluşan bir bölge ve yangın hızla büyüyor. İtfaiye ilk 6 dakika içerisinde gerekli müdahaleyi yapıyor. Ormanın ve diğer orman teşkilatımızın imkanlarını da seferber ettik. Büyükşehir Belediyemizin imkanlarıyla ormana yakın olan Büyükşehir Belediyesi araçlarıyla müdahale ediyoruz.Ayrıca ormanda fıskiyeler var ve ikisi Genelkurmay’a bağlı 3 helikopterle bölgeye müdahale ediyoruz. Orman Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bir.
Vali Canbolat: Dumandan iki kişi etkilendi
Bizi memnun eden, içeride çalışan tüm insanların tahliye edilmiş olması ve içeride herhangi bir can kaybı olmaması. Sadece ilk müdahalede dumandan etkilenen iki arkadaşımız var. Hastaneye kaldırdık, genel sağlıkları çok iyi” dedi.
Vali Canbolat, yangının kontrol altına alınması için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Her türlü müdahalenin yapıldığını vurgulayan Canbolat, şunları kaydetti: “Çevre illerin yanı sıra Büyükşehir Belediyelerinden de AFAD Başkanlığı aracılığıyla ‘kule’ dedikleri ekipmana köpüklü müdahale için sorduk. Onlar da yolda.”söz konusu.
“İçeriğinde solvent, tiner ve boya malzemeleri var”
Olay yerinde incelemelerde bulunduktan sonra basına açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yanan alanın daha önce büyük bir dokuma fabrikası olarak kullanıldığını, şu anda ise 9-10 mobilya ve mobilya alt yapısının kullanıldığı bir alan olduğunu belirtti. -sanayi işletmeleri.
Yaklaşık 110 dönüm arazinin 65-70 dönümünde yangının devam ettiğini anlatan Aktaş, şöyle konuştu:
“Yangın gerçekten büyük çünkü içinde solvent, tiner ve boya malzemeleri var. Takdir edersiniz ki onlar da ısıyla patlıyor. Şu anda 105 araç ve 200’den fazla personel prestijle müdahale ediyor. 200’e yakın ormanlık alan, istekli “İnegöl Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerimiz, Tarım AŞ, Bursa Büyükşehir Belediyesi, AFAD, polis ve jandarma TOMA’lar müdahale ediyor. Doğal olayın meydana gelmesinden yaklaşık yarım saat sonra buraya 4 helikopter ve 2 uçak olmak üzere toplam 6 uçak sevk edildi.”
“Havadan Müdahale Sona Erdi”
Aktaş, saat 20.00 itibariyle uçağın müdahaleden çekildiğini bildirdi. “Çünkü karanlıkta uçamazlar biliyorsunuz ama her halükarda Bursa’nın merkezinde bekleyecekler ve duruma göre yarın müdahaleleri söz konusu olacak. Şimdi drone’larla da izledik. 60-65 dönümlük bu alan yanan kısımların etrafa dağılmaması için tamamen kontrol altında.Bu nedenle bundan sonraki süreçte tamamen nemlendirmeye çalışıyoruz ve ardından serinleyeceğiz.”açıklama yaptı.
Tesislere girilmemesi uyarısında bulunan Aktaş, “Çünkü içeride ısı ile patlayacak farklı emtia ve eşya var. Bu nedenle mümkün olduğunca olay mahallinden uzak durulması ve ana yolların açık tutulması gerekiyor. özellikle.çünkü yoğun bir sirkülasyon var.Özellikle Kocaeli ve Yalova’dan.Balıkesir ve İstanbul’dan destek aldık ama inşallah önümüzdeki dönemde olayı sıçramadan tamamen söndürmüş oluruz.Hepimize hayırlı olmasını dilerim. toplanmak.” söz konusu.
“Hafif yaralı 4 arkadaşımız var”
Herhangi bir can kaybı olmamasının sevindirici bir durum olduğunu vurgulayan Alinur Aktaş, şöyle konuştu:
“Ekiplerimiz çalışıyor. Konutlardan destek ekiplerini aradık. Minibüslü arkadaşlarımız otobüslerle buraya taşındı. Çünkü ekipler sabah 09.00’dan beri görev başında. Çünkü burada işlemler en az 2-3 daha devam edecek.” “İçişleri Bakanı’na özellikle teşekkür etmek istiyorum. Hem jandarma hem de orman araçları buraya sevk edildi. Takviye veren değerli Valimize ve tüm yöneticilerimize elbette teşekkür ediyorum.
Hepimize kocaman tebrikler. 4 hafif yaralı arkadaşımız var. Bir arkadaşımız hortumu kullanırken yaralandı ve dumandan etkilendi. Yarım saat veya bir saat sonra yangını tamamen kontrol altına alacağımıza inanıyorum. Ama gördüğünüz gibi yangın hala devam ediyor. Olağan fabrika ne kadar etkilendi bilmiyorum ama o 65-70 dönümlük komplekste 10 civarında fabrika var.
Aslında burası bir fabrika ama o fabrika üretimi durdurduktan sonra 9-10 farklı işletme içinde yer açmış. Sadece bir tanesinden çıktı. Burada yanlış bir beyanda bulunmamak adına yanlış bir bilgi vermek istemem ancak tespitlerinin tamamı hem kamera kayıtlarından hem de buradaki verilerden elde edilmiştir.”
“Toplamda 4 firmada ağır hasar var”
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban: İnegöl OSB’de yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alana sahip büyük bir tesiste 10 firma bulunuyor. Bunlara mobilya ve iplik dokuma firmaları dahildir. Birinden yangın ihbarı geldi. İtfaiye ekipleri 5-6 dakikada müdahale etti. Ancak alan çok geniş olduğu için bölge illerinden destek ekipleri geldi. Yangın kontrol altına alındı. 1- 1.5 gün soğutma çalışması devam edecek. 12 arkadaşımız hafif yaralandı. Toplam alanın yarısı hasar gördü. Toplam 4 firma ağır hasar gördü.
“Tehlikeye davet”
İnegöl OSB Başkanı Zeki Şahin: Yangın tam olarak organize sanayi bölgesi sınırında meydana geldi. O bölgede fabrikalar yan yana. Mobilya fabrikasında çıkan yangının iplik fabrikasına sıçramaması için çalışma başlatıldı. Bölgede 4 fabrikada 300-400 çalışan var. Stok malzeme her yerdeydi. Bu yüzden yangın çok büyüdü. 100 bin metrekarelik bir alanı bölüp kiralamak kasvet yaratıyor. Diğer ayrı işletmelerin denetimleri çok zordur ve bu maalesef tehlikeye davetiye çıkarmaktadır.
“Firmalarımız ihracat aşamasında ciddi sorunlar yaşayacak”
İTSO Lideri Yavuz Uğurdağ : Rüzgarın etkisiyle yangın çok hızlı yayıldı. Çeşitli departmanlarda hizmet veren fabrikalarımızda büyük maddi hasar meydana geldi. Fabrikalarımız işçileri hızlı bir şekilde tahliye ederek can kayıplarını önledi. Yangından etkilenen firmalarımız arasında büyük ihracat yapan veya ihracat yapan firmalar için çalışan firmalarımız bulunmaktadır. Maalesef yangın nedeniyle firmalarımız ihracat ayağında çok önemli mağduriyetler yaşayacak.